No Buy Challenge: wat en waarom

In het vorige artikel liet ik al kort vallen dat ik vanaf 1 januari bezig ben met een No Buy Challenge. Kort gezegd houdt dit in dat ik mezelf uitdaag om de eerste drie maanden van 2019 geen nieuwe dingen te kopen. Nu zijn er natuurlijk wel uitzonderingen, want hè, ik moet toch eten, en een nieuwe tube tandpasta is ook geen overbodige luxe als de oude leeg is. Ik heb daarom voor mezelf regels opgesteld waar ik me tot april aan moet houden. In dit artikel leg ik uit waarom ik de challenge doe, en wat het precies inhoudt.


Wat houdt het in?

De hoofdvoorwaarde van mijn No Buy Challenge, is dat ik drie maanden lang géén overbodige spullen koop, die niet direct strikt noodzakelijk zijn.

Regels

Wat overbodige spullen precies zijn, is natuurlijk heel persoonlijk. Voor mij zijn dit bijvoorbeeld extra kleren terwijl mijn hele kast al volhangt en ik prima uitkom tussen wasbeurten. Ook ‘leuke hebbedingetjes’ zonder nut en nieuwe boeken terwijl ik nog tig ongelezen boeken heb liggen, vallen hieronder. Het kan zelfs eten of drinken zijn! Een koffie-to-go op het station wanneer ik binnen een kwartier thuis ben, valt hier zeker onder. Een Balisto uit de automaat terwijl ik nog nootjes bij me heb ook. Dit is echter niet voor iedereen het geval: het ligt er vooral aan wat jouw beweegredenen zijn om een No Buy Challenge te doen. Onder het kopje ‘Waarom?’ ga ik hier verder op in.

Daarnaast is er nog de voorwaarde dat ik geen spullen koop die niet direct strikt noodzakelijk zijn. Er is natuurlijk een kans dat ik de komende drie maanden leuke, nuttige dingen tegenkom. Dingen die ik eigenlijk uiteindelijk wel wil hebben. Toch ga ik ook deze spullen tijdens de No Buy Challenge niet kopen. De reden hierachter is dat ik langer na wil denken over welke spullen ik in mijn leven haal. Ga ik het wel echt gebruiken, en zo ja, hoe vaak? Wil ik het omdat ìk het wil, of omdat iedereen het heeft? Ik heb het idee dat veel van mijn aankopen impulsaankopen zijn en dit wil ik liever vermijden. Deze No Buy Challenge dwingt me om lang na te denken over dingen die ik misschien aan wil schaffen. Ik zou een product nu bijvoorbeeld ook kunnen lenen van een vriendin, om het te proberen. Als ik er na drie maanden nog steeds aan denk en enthousiast over ben, is de kans groter dat het een goede aankoop is!

Uitzonderingen

Er zijn een aantal uitzonderingen. Zo mag ik van mezelf wel cadeautjes voor anderen kopen. Het zou namelijk wel heel zuur voor mijn dierbaren zijn als ze geen verjaardagscadeautje krijgen, puur omdat ze toevallig in januari, februari of maart jarig zijn. Mijn vriend is in februari jarig en die zag de bui al hangen… 😉 Daarnaast blijf ik ook dingen voor mijn studie kopen, zoals een nieuw notitieboek of een studieboek dat ik nodig heb. Hetzelfde geldt voor producten die nodig (of gewenst) zijn voor mijn gezondheid. Studie en gezondheid zijn twee pilaren in mijn leven die hier niet onder mogen lijden.

Waarom een No Buy Challenge?

Ik las voor het eerst over een No Buy Challenge op When Sara Smiles. Sara postte hier meerdere malen over haar Challenge en ik raakte steeds enthousiaster. Na het artikel over haar belangrijkste lessen uit de No Buy Challenge, was ik om: ik moest dit ook gaan doen!

Er is overigens wel een verschil tussen de challenge van Sara en die van mij. Waar zij zich alleen focuste op het niet kopen van fashion, wil ik het eigenlijk betrekken op álles. Hier heb ik voor gekozen omdat ik totaal geen passie voor kleding heb. Zodra een oude broek versleten is, koop ik een nieuwe, en wanneer ik een leuk (duurzaam) jurkje zie, schaf ik die graag aan, maar ik kan maanden zonder het kopen van kleding. Tsja, dan is zo’n challenge niet zo spannend natuurlijk… Bij mij ligt de uitdaging vooral bij het niet kopen van boeken, of eten en drinken uit gemakzucht. Veel leuker om hier dan iets mee te gaan doen, toch?

Wat ik eruit wil halen

Door deze challenge hoop ik boven alles dat ik me bewuster word van alles wat ik zou willen kopen, en van de psychologische processen die hiermee gepaard gaan. Marketing is vaak zo ontwikkeld dat je denkt dat je een product MOET hebben, en wel nú. Heel slim natuurlijk, en het werkt uitstekend: mensen consumeren ontzettend veel! Voor onze planeet is dit helaas minder feest, net als voor mijn portemonnee. Door je bewust te worden van het proces dat aan koopgedrag vooraf gaat, kun je makkelijker ingrijpen. Hierdoor zul je uiteindelijk minder kopen dan wanneer je naar je eerste impulsen luistert. Leuker voor de aarde en leuker voor je bankrekening.

Ook wil ik meer tevreden zijn met de dingen die ik al heb, en hier creatiever mee omgaan. Door alle prikkels die we in het dagelijks leven krijgen, hebben we vaak het idee dat wat we hebben nooit genoeg is. Het lijkt wel alsof het altijd meer, meer, meer moet. Nieuwer, beter, mooier. Ken je dat gevoel dat je heel blij bent met iets dat je hebt, totdat je iemand anders met een upgrade van datzelfde product ziet? Je baalt als een stekker en waardeert dat wat jij hebt ineens een stuk minder. En dat terwijl je er eerst zo blij mee was! Hartstikke zonde, als je het mij vraagt. Daarom wil ik mijn ‘tevredenheidsspier’ een beetje trainen: zodat ik voldoening haal uit alles wat ik al heb.

Mijn verwachtingen

Inmiddels ben ik zo’n 10 dagen bezig en tot nu toe bevalt het erg goed! Ik merk nu al dat het een stuk meer rust in mijn hoofd geeft. Je hoeft immers niet na te denken over dingen die je nog wilt kopen, en waar je naar op zoek moet: je gaat het tòch niet kopen. Wel vind ik het lastig dat ik midden in het centrum van de stad woon, en dat verleidingen daarom altijd op de loer liggen. Ik ben heel benieuwd hoe het me af zal gaan. Halverwege zal ik jullie een update geven over hoe het gaat en tegen welke issues ik aanloop. Ik denk dat het me wel gaat lukken! En jullie? 🙂

Liefs,
Maudy

Photo: Tom Sodoge on Unsplash

Dit bericht heeft 4 reacties.

 1. Sanne

  Hé, leuk om te lezen dat je ook een no buy challenge houdt! Ik ben ook 1 januari begonnen en ben van plan dit een jaar vol te houden. Dat stukje over rust in mijn hoofd herken ik heel erg. Gek eigenlijk, maar ik vind het heel fijn tot nu toe.

  1. Maudy

   Wauw, een jaar, wat knap! Dat is pas echt een challenge, succes! En fijn hè, die rust? Haha 🙂

 2. Irene

  Leuk dit! Het hangt in de lucht denk ik want ik ben ook iets gelijkaardigs aan het plannen! Er komt binnenkort ook een post over online. Ik start wel pas in februari omdat ik deze maand al dingen kocht in de solden en ik het niet zo goed aan kan om te starten op zo’n “raar” moment als dit, midden in een maand. Haha :p

  1. Maudy

   Hahaha, wat toevallig! Ik gok dat iedereen na de decembermaand denkt ‘jeutje, wat heb ik eigenlijk veel spullen! Misschien moet ik toch maar eens afkicken.’ Althans, zo dacht ik in ieder geval wel 😉

Geef een reactie