Vega voor een maand: mijn redenen en hoe het bevalt

Stiekem zie ik er al een tijdje tegenop om dit artikel te schrijven. Ik ben namelijk – denk ik – één van de weinige mensen die zich wel met duurzaamheid bezig houdt, maar (nog) niet vega is, laat staan vegan. Opgegroeid in een oer-Hollands gezin, werd ik grootgebracht met AVG’tjes en boterhamworst. Ik heb – hoe cru het misschien ook klinkt – nooit problemen met het eten van vlees gehad. Vlees was vanzelfsprekend en ik vond het lekker, dus voor mij geen issue. Tot ik meer over de impact van vlees eten op het milieu leerde. Ik probeerde al lange tijd te minderen, maar in de praktijk had dit weinig invloed. Daar moest verandering in komen, en dus eet ik in januari vegetarisch!

Waarom (nu pas)?

Zodra mensen horen dat ik een passie heb voor duurzaamheid, wordt er vaak gereageerd met de prangende vraag “ben je dan ook vegan?”. Wanneer ik hier vervolgens ‘nee’ op antwoord, zijn de reacties verbaasd. Het lijkt wel of het ‘geitenwollen sokken’-imago vervangen is door een ‘typische vegan hipster’-imago. Dit vind ik jammer, omdat er mijns inziens niet slechts één goede manier is om je met duurzaamheid bezig te houden. Naar mijn idee kan niemand het 100% perfect doen, en moet je voor jezelf afwegingen maken. Waar iemand anders bezig is met het niet meer nuttigen van dierlijke producten, ben ik bezig met minder spullen kopen – en ik vind het allemaal super! Alle kleine beetjes helpen.

Maar goed, feit blijft dat het eten van vlees een énorme impact op de aarde heeft. En dat is niet tof. Zoals ik al zei in de inleiding, heb ik in het verleden wel geprobeerd te minderen. Dit had echter niet veel effect. Thuis ging het prima maar zodra ik uit eten ging, vond ik de vega opties niet erg aantrekkelijk. Dan vond ik het zonde om een vega gerecht te bestellen, want ik wilde natuurlijk wel optimaal genieten. En ach, wat maakt een plakje worst ’s avonds bij de borrel dan ook nog uit? Of een broodje filet american de volgende dag? Of… nou ja, je snapt het idee! Flexitariër bleek dus niet de uitkomst voor mij. Vandaar dat ik in het nieuwe jaar een maand lang compleet vega wilde proberen. Dit kun je namelijk niet met jezelf onderhandelen: een vegetariër eet geen vlees, punt*.

Mijn ervaring tot nu toe

Inmiddels ben ik al halverwege mijn challenge, en ik moet zeggen: vega eten gaat goed! Misschien wel beter dan verwacht, zelfs. Kleine bekentenis: ik ben pas officieel begonnen met geen vlees eten op 2 januari. Met oud en nieuw hadden we gegourmet, waardoor we op nieuwjaarsdag nog een halve bak rundvleessalade over hadden. Mijn vriend eet dit niet, wat inhield dat we het zouden moeten weggooien. En tsja, als ik toch íéts niet over mijn hart kan verkrijgen, is het om eten weg te gooien. Dusseh… oeps!

Vanaf 2 januari ga ik echter steady. Toch zijn er al een aantal situaties voorbij gekomen die ik lastig vond. Zo ben ik namelijk al mijn hele leven een alleseter geweest en lust ik vrijwel alles (behalve koriander, het duivelskruid). Ik ben dan ook altijd zo iemand die als ze met anderen eet, zegt: “oh joh, doe maar wat! Zolang er geen koriander in zit, ben ik tevree!”. Deze maand, daarentegen, heb ik al een aantal keer moeten zeggen “… kan het vegetarisch?”. Dit kon dan gelukkig zonder probleem, maar desalniettemin voelde ik me dan bezwaard. Waarschijnlijk omdat ik een aanpassing van anderen verlang in die situatie, iets dat ik niet gewend ben.

Ook zijn er een paar vleesproducten die ik echt mis. Oh jongens, wat mis ik mijn broodjes carpaccio en broodjes filet american. Wat mis ik een lekkere juicy burger, of een heerlijk mals kip spiesje met satésaus. Ik mis zelfs de ordinaire frikandel of het frietje kapsalon na het stappen. Erg hè? Het lijkt wel alsof ik me nu pas realiseer hoeveel vlees er eigenlijk nog is overal, en hoe weinig ik hier doorgaans over nadacht. Positief puntje: vega eten maakt het wel veel makkelijker om keuzes te maken, gezien er over het algemeen minder opties zijn om uit te kiezen. Erg handig voor twijfelkonten als ik, dus!

Nog een halve maand…

…en dan? Ga ik daarna vrolijk verder met vlees eten? Eerlijk gezegd durf ik daar nu nog geen uitspraken over te doen. Nu ik weet dat het in de praktijk allemaal best meevalt, denk ik dat ik prima stukken minder vlees kan eten. Maar ‘nooit meer vlees eten’ klinkt voor mij meteen weer heel heftig. Ik denk dat ik na deze maand even goed moet nadenken over wat ik wil, en vooral, wat ik fijn zou vinden. Voor nu ga ik in ieder geval vrolijk nog even door met vega doen!

Liefs,
Maudy* en geen vis natuurlijk, maar dit eet ik uit mezelf al nooit.

Geef een reactie