Duurzaam leven | 5 dingen die ik lastig vind

 • Berichtcategorie:Duurzaam
 • Bericht reacties:8 Reacties
 • Bericht auteur:

Zo min mogelijk van onze planeet vragen: het is een nobel streven waar ik graag mijn best voor doe. Maar jeetje, wat is het soms lastig! Ondanks dat er meer en meer aandacht komt voor duurzaamheid, en duurzaam leven steeds toegankelijker worden, blijft het voor mij soms een flinke uitdaging om ‘groen te doen’. Nu dacht ik: ik ben vast niet de enige! Dus besloot ik eens op een rijtje te zetten waar ik zoal mee struggle op gebied van duurzaamheid. Misschien zijn de onderstaande punten voor jou ook herkenbaar. Lees je mee?

1. Plastic verminderen

In 2015 werd ik op een strand in Nicaragua geconfronteerd met de bergen plastic die daar dagelijks aanspoelden. Ik was compleet verbouwereerd, en besloot toen nóg beter plastic te gaan recyclen. Nog beter is om überhaupt zo min mogelijk plastic te gebruiken. En laat ik dat nou zó ontzettend lastig vinden! Mijn vriend en ik stoppen beiden netjes plastic afval in een aparte prullenbak, en pijnlijk genoeg is deze vaak sneller vol dan de ‘normale’ prullenbak. Het enige wat ik dan denk is “hmmm, dit zou ooit in de oceaan terecht kunnen komen”. Geen fijne gedachte. Uiteraard probeer ik zo min mogelijk plastic verpakkingen te kopen, maar feit blijft dat ik een gemiddelde (lees: arme) student ben, en ik toch op de niet-zo-plasticvrije supermarkt aangewezen ben. Het Zero Waste Project van Nicky en Jessie vind ik dan ook enorm inspirerend – ik zou bijna spontaan ‘#goals’ gaan roepen.

2. Zoveel mogelijk plantaardig eten

In dit artikel gaf ik al aan dat ik geen vegetariër ben, laat staan veganistisch. Nu ben ik wel aan het minderen met vlees eten, maar ik doe niets aan de hoeveelheid zuivel die ik in mijn eentje wegwerk. Ik hou onwijs veel van kaas en je moet niet proberen tussen mij en mijn schaaltje yoghurt als ontbijt te komen. Toegegeven: heel duurzaam is dit niet. Ik zie mezelf dan ook niet snel veganistisch worden. Wat voor mij hier ook in meespeelt, is mijn gezondheid. Als veganist heb je een verhoogde kans om bepaalde vitaminetekorten op te lopen, waar ik niet blij van word. En ja, natuurlijk kun je dit voorkomen, en kun je hier je dieet op aanpassen: dat weet ik. Voor mij speelt echter de hoeveelheid geraffineerde suikers die vaak aan veganistische alternatieven wordt toegevoegd ook een grote rol. Ik weet dat je dit ook kunt omzeilen door zoveel mogelijk onbewerkt voedsel te eten. Desalniettemin is het voor mij (op dit moment) een stap te ver.

3. Duurzaam winkelen

Hiermee bedoel ik niet zo zeer het minder kopen of tweedehands kopen van spullen: dat gaat me prima af. Ook duurzame kleding shoppen is nog te doen, al is dat al meer een uitdaging in Maastricht. Nee, ik heb het over meer alledaagse spullen. Denk aan een setje pennen en een collegeblok voor de studie, of kaarsjes voor een gezellig, knus avondje. In het nog-niet-zo-heel-duurzame Maastricht hebben we geen grote Ekoplaza, of andere uitgebreide duurzame winkels. Tegenwoordig hebben we zelfs geen WAAR meer! Natuurlijk kan ik het wel online bestellen, maar soms heb je iets gewoon snel nodig. En dan? Ik wip dan toch meestal even langs de Hema. Niet zo duurzaam. Ook een puntje voor verbetering, dus.

4. Wegwerpartikelen

Oh oh oh, helemaal fout dit. Ik ben de trotse eigenaar van een ecoffee cup, een duurzame thermosbeker, èn een herbruikbare waterfles die bij mijn bubbeltjeswaterapparaat kwam. Stuk voor stuk prachtige, handige producten, en dan nóg koop ik soms een flesje spa of een koffie-to-go in wegwerpbeker. Shame on me. Ik weet dat dit in theorie compleet onnodig is, maar ik betrap mezelf er toch regelmatig op. De tas die ik dagelijks mee zeul, is zo zwaar dat ik er chronisch rugpijn aan overhoud. Als ik dan een paar dingetjes overboord kan gooien, zijn de coffee cup en de waterfles toch de eerste die gaan. Erg jammer, en niet iets waar ik als groener doener trots op ben. Nou ja, erkenning van een probleem is de eerste stap, toch?

5. Gas- en waterverbruik

Als kers op de taart: de hoeveelheid gas en water die ik in mijn huishouden verbruik. Korter douchen lukt inmiddels aardig (verlaagd naar vier minuten per keer, hallelujah!) (behalve als ik mijn haar moet wassen, dan blijft het twintig minuten) (oeps). Ook maak ik trouw een sopje voor de afwas. Veel verder dan dat kom ik echter helaas niet. Ik stook de verwarming te vaak en te hoog, want als ik ergens een hekel aan heb dan is het wel aan een koud huis. Daarnaast wonen we ook nog in een monumentaal pand, wat inhoudt dat er niets aan de gevel veranderd mag worden. We hebben daarom nog enkele ruiten – iets waar mijn groene hart spontaan verdrietig van wordt. Tochtstrips hebben we niet, dus stoken we praktisch voor heel Maastricht! En ik douche dan wel slechts vier minuten, maar wèl iedere dag, wat niet zo duurzaam is (en ook niet zo goed voor mijn huid, schijnt). Dus ook hiervoor geldt: er valt zeker nog wat te verbeteren.

Tot slot

Zo, dat waren ze dan: mijn vijf grootste struikelpunten op het gebied van duurzaam leven. Toch best confronterend om te delen op het wereldwijde web, eigenlijk. Misschien heb ik je hiermee een beetje een gevoel van herkenning gegeven. Of wie weet: misschien doe jij dit allemaal wel fantastisch, waardoor je je nu een stukje beter voelt over jezelf. Hoe dan ook, ik hoop dat je het leuk vond om te lezen en dat ik je geïnspireerd heb om ook voor je valkuilen uit te komen! Wat zijn jouw groen doen struggles? En hoe ga je hiermee om?

Liefs,
Maudy

Follow my blog with Bloglovin

Dit bericht heeft 8 reacties.

 1. Rachel

  Ik woon nog thuis en hier wordt dus ook echt alles gescheiden van elkaar. Plastic hebben we een aparte emmer voor in een van de keukenkastje. Die legen we iedere avond dan in de grijze kliko. En verder probeer ik zo duurzaam mogelijk te lezen ook qua kleding. Ook geef ik weer heel veel weg aan mensen en het goede doel

  1. Maudy

   Wat goed dat jullie er thuis al zo bewust mee bezig zijn! En ook heel netjes dat je veel weggeeft aan het goede doel – dit kan ik zelf nog wel wat meer doen.

 2. Audrey

  Plantaardig eten vind ik ook heel lastig, dus ik hou het net als jij bij minderen met vlees. Het scheelt dat ik niet van kaas hou – op roomkaas in mijn cheesecakes na uiteraard), maar verder zou het bij mij absoluut nog flink kunnen verbeteren. Douchen in 4 minuten vind ik trouwens een hele prestatie! O, en leuk dat je ook uit Limburg komt 🙂

  1. Maudy

   Heeee, een mede-zuiderling, wat gezellig! 🙂 En fijn om te horen dat ik niet de enige ben! Ik had er nog niet eens aan gedacht dat cheesecake dan ook niet zou kunnen… 🙁 Haha, stiekem ben ik zelf ook best trots op die 4 minuten, al is die 20 minuten voor m’n haren wassen natuurlijk iets minder, oeps.

 3. tea

  Ik heb hier ook een post over klaar staan! Plastic is bij mij ook een punt – heb vorige week voor het eerst zelf havermelk gemaakt en als ik het volhoud, zou het me 2/3 verpakkingen per week kunnen schelen.

  1. Maudy

   Oh wat toevallig! Twee zielen één gedachte 😉 wat een vooruitgang dan, die havermelk zelf maken. Slim! Ik denk dat ik misschien ook wat meer zelf moet maken, maar daar moet ik toch echt eerst meer inspiratie en motivatie voor vinden…

 4. Soms kan het opschrijven al helpen om er net iets meer aan te werken. Mooie stap dus! Plastic minderen gaat hier ook bij vlagen goed en minder. Misschien kan een rugtas je rugpijn wat verlichten? Dat zult toch comfortabeler.

  1. Maudy

   Klopt, ik vind het ook altijd fijn om op een rijtje te hebben wat wel goed gaat en wat niet (iets met een overzicht-junkie zijn, haha). Een rugzak heb ik ook en gebruik ik als ik ècht veel mee moet sjouwen, maar die vind ik dan weer minder praktisch in gebruik… Ik blijf een luxepaardje! Haha.

Geef een reactie